Få ting er enklere enn å sove. Men en av sju nordmenn sliter med å få det til. Anders Bortne har brukt seks tusen netter på å komme ut av sitt våkne mareritt.

Av

Det begynte for alvor da han var 25. Anders fikk kjærlighetssorg. Dagene ble mørke og nettene grublete. Søvnen ble et problem.

– Alt som hadde vært i livet mitt før, var der fremdeles. Men fordi jeg hadde møtt dette ene mennesket i verden, fått det og mistet det, ble alt verdiløst. Jeg følte meg som en tom, gjennomsiktig plastpose som var fanget i vinden, uten retning eller tyngde.

Slik beskriver Bortne startet på sitt mareritt i boka Søvnløs, tusen våkenetter og én løsning. Det gikk fra vondt til verre da studentliv ble byttet ut med arbeidsliv noen år senere:

– Søvnløsheten rammet meg over natta. Jeg lå mange netter på rad uten å få sove. Desperasjonen tvang meg til legen, som ga meg sovepiller. Det fungerte dårlig. Jeg begynte å sove om dagen for å ta igjen det tapte. Det ødela søvnmønsteret mitt enda mer.

Bortne prøvde yoga, urter, hypnose og psykiatri. Ingen ting hjalp.

– Jeg var i en ond sirkel som varte i 16 år. Nå er jeg endelig ute av den sirkelen, fordi jeg vet hva som funker.

Soveangst

Jakten på søvnen har i perioder vært nesten altoppslukende for Anders Bortne. Det har sin pris når man er våken den tredjedelen av døgnet hvor det er meningen at vi skal ligge til lading. Rett som det var ble forfatteren så glemsk at det føltes farlig.

– Ikke sjelden satte jeg fra meg ting på biltaket før jeg begynte å kjøre. Både mobilen, Macen og diverse kaffekopper fikk noen ublide rutsjeiturer. Det hendte også at jeg helte Plumbo i vasken – og så glemte jeg at jeg skulle skylle.

– Er søvnløshet en mangelsykdom?

– Insomni er en psykisk sykdom. Jeg tenker at det er litt som spisevegring. Noen har angst for å spise. Jeg hadde angst for å sove. Folk rundt meg kunne spørre: Kan du ikke bare legge deg ned for å sove, hvor vanskelig kan det være? Det blir som om jeg skulle sagt til en med spisevegring: Kan du ikke bare spise denne karbonaden?

Lurt av blålys

Bli lys! var Guds første ord, ifølge Bibelen. Og lyset har i moderne tid gjort det vanskelig for oss å sove når vi skal.

For 140 år siden fikk Thomas Alva Edison en glødetråd av karbon til å lyse i 13 timer. Det elektriske lyset var kommet. Mørket måtte vike – og med det: Søvnen.

– Vi har opphevet den naturlige skiftingen mellom mørke og lys. Bare i min generasjon har denne utviklingen akselerert veldig. På 1980-tallet var tv-en avslått etter kveldsnytt. Det skjedde ikke mer. Nå fortsetter tilbudene på alle skjermer. Sosiale medier blir med i senga. Blålyset gjør at kroppen vår ikke forstår at det er natt.

– Må vi logge av sosiale medier?

– Jeg gjorde det i et halvt år. Det gikk helt fint. Da jeg logget på igjen, følte jeg at ingen ting hadde skjedd. Men jeg så enda klarere hvor grenseløs skjermverdenen er. Den annullerer døgnrytmen vår. Det gjør oss sårbare.

---

Eksistens: Vendepunktet

---

– Vi skal realisere oss selv på mange områder samtidig. Det er et regnestykke som ikke går opp, erkjenner Anders Bortne.

Desperate mennesker

Under fotball-EM i 2012 bestemte den kinesiske fotballsupporteren Jian Xiaoshan seg for å se alle kampene om nettene, samtidig som han gikk på jobb på dagtid. Etter elleve døgn uten søvn ble han funnet død.
Anders Bortne gjengir dette ekstreme eksempelet på hvilke følger det kan få når man ignorerer behovet for søvn.

Bevisst å velge bort søvn er dog mindre vanlig enn det er å ønske seg søvn – uten å klare å ta imot.

– Etter at boka mi kom ut har jeg fått en haug med henvendelser fra fremmede som sier at de sliter med å få sove. Dette er desperate mennesker. Mange sier at min historie er som å lese om sitt eget liv.

– Tror du ekstra mange er søvnløse av bekymringene koronaviruset fører meg seg?

– Kanskje. Men det er to mekanismer som står mot hverandre. På den ene siden har vi fått mer bekymringer om helsen og økonomien vår. Mange grubler på framtiden og mister strukturen på dagene sine. Samtidig har vi senket tempoet, vi har færre ting å tenke på hver dag, vi er mindre på etterskudd og lever enklere. Det kan gi bedre søvn.

---

Jakten på søvnen

---

Greed

Most of us live a life that does not go up, Anders Bortne points out. He himself has taken action: He has stopped producing comics, something he liked very much.
- We have a greed. We must realize ourselves in many areas at the same time. I am still driven by an ambition to break through as a musician, at the same time as I will do well as a writer and be a good husband, father and friend. It is a calculation that does not go up.
About 40 percent of us are born B-humans. That some like to go to bed early and that others like to go to bed late is the way evolution protects us. For most of our time as a species, we have sat around the campfire before going to bed. That not everyone lay down at the same time, or got up at the same time, ensured that the tribe had been on guard most of the night.
- The modern way of life does not take this into account. As a civilization, we have made a number of choices that will provide more efficiency, but which provide less sleep. This means that sleep deprivation has become a societal problem.

Jeg helte Plumbo i vasken, og glemte at jeg skulle skylle.

—   Anders Bortne