Det er ulikhetene i det norske samfunnet som møter oss på en ekstremt verdig måte i 'Årets bilde'.

Av

Det skriver juryen om bildet som i går kveld stakk av med tittelen 'Årets bilde'.

Prisen deles ut av Pressefotografenes klubb, og går i år til dokumentarfotograf Brian C. Olguin, for hans portrett av Helge Kupiec og samboeren Anniken.

I følge juryen var det ikke tvil om at dette bildet måtte vinne:

«Fotografiet har en tidløshet over seg, det kunne vært for hundre år siden, men det er det altså ikke. Dette er Norge i vår tid», heter det i begrunnelsen.

Økende fattigdom

Brian C. Olguin (f. 1982), er utdannet journalist og medieviter. Han jobber i dag som frilansfotograf, og har også vært tilknyttet Vårt Land. I fjor ga han ut boken Bygården (Manifest, 2018) sammen med Mirjam Sorge Folkvord.

Og det er dystre tall som Olguin går inn i gjennom vinnerbildet. Fra 2011 til 2016 økte andelen innbyggere i landet som lever med vedvarende lavinntekt fra 7,7 prosent til 9,4 prosent. For mange i denne gruppen blir løsningen å bo i kommunalbolig, og i Oslo har bydel Sagene-Torshov det høyeste antallet slike boliger.

Fotografen har dratt hjem til de statistikken handler om, og han våger å gå inn i det sårbare.

I Oslo kommune har bydel Sagene-Torshov det høyeste antallet kommunale boliger, og området Søndre Åsen huser en stor konsentrasjon beboere som leier av kommunen. Blant dem er kjærestene Helge og Anniken. Foto: Brian Cliff Olguin

---

Årets bilde

---

Overfalt
I 'Årets bilde' tas vi med helt inn til soverommet til paret Helge og Anniken. Det er høsten 2018, og halvannet år siden Helge ble overfalt på åpen gate. Helsa hans har forverret seg, han er blitt avhengig av rullator, men han fortsetter å passe på sin kjæreste og bestevenn siden de møttes en gang på nittitallet da de tok oppdrag for flyttebyråer.

Juryen berømmer Olguin for både å ha en sosial agenda og å vise stor grundighet:

«Fotografen har dratt hjem til de statistikken handler om, og han våger å gå inn i det sårbare. Ulikhetene i det norske samfunnet ser oss i øynene på en ekstremt verdig måte. Man skal virkelig forholde seg til situasjonen hans,» skriver de.

Brian C. Olguin vant også kategorien «Dagligliv i Norge». Her tok Mariann Dybdahl (Adresseavisen) og Paul S. Amundsen henholdsvis 2. og 3. premie.

Årets nykommer er Simen Ulvestad. Juryen skriver at han "skiller seg tydelig ut i konkurransen, med et fritt bildespråk". Serien han vant for viser hverdagen til kunstneren Aleksander Bakken.
1. premie. Portrett. VGs Janne Møller-Hansen har møtt Jesidikvinnen Ahlam (26) fra Tel Kasab i Sinjar. Hun slapp ut av IS-fangenskap i slutten av september 2018, etter fire år som slave.
Årets fotojournalist er Paul S. Amundsen. Han vant også 2. premie i klassen Dagligliv i Norge, for sin dokumentar om Cruiseturismen i Stavanger.
Fotball-drømmen: Uruguay har bare 3,5 millioner innbyggere, likevel eksporterer de rundt hundre fotballspillere i året. Noen av verdens største stjerner begynte karrierene sine i Montevideos gater. Foto: Gøran Bohlin (VG. 1. pris. Klasse: Sport)

Årets vinnere:

Nyhet Norge
1. pris: Odin Jæger, Frilans, VG
2. pris: Christian Roth Christensen Frilans/Dagbladet
3. pris: Cicilie S. Andersen, Frilans/VG

Nyhet Utland
1. pris: André Liohn, Frilans/Dagens Næringsliv
2. pris: Jan Johannessen, Dagens Næringsliv
3. pris: Christopher Olssøn, Klassekampen

Sport
1. pris: Gøran Bohlin, VG
2. pris: Kim Nygård, Adresseavisen
3. pris: Vegard Wivestad Grøtt, Bildbyrån

Hjemme best: 23:30 kunne Knut Arild Hareide endelig tråkke over dørstokken til sitt eget hjem etter skjebnedagen i Kristelig Folkeparti. Hareide tapte avstemningen om KrF skulle inn i Erna Solbergs regjering eller ikke. Foto: Cecilie S. Andersen (VG, 3. pris. Klasse: Nyhet)

Dagligliv i Norge
1. pris: Brian Cliff Olguin
2. pris: Mariann Dybdahl, Adresseavisen
3. pris: Paul S. Amundsen, Frilans/Aftenposten

Portrett
1.pris: Janne Møller- Hansen, VG                                    
2.pris: Linda Bournane Engelberth, VII
3.pris: Klaudia Lech, Frilans, VG          

Åpen klasse
1. pris: Therese Alice Sanne                        
2. pris: Knut Egil Wang, Moment/Dagens Næringsliv
3. pris: Klaudia Lech, Frilans / VG

Den grønne kua: På Geno oksestasjon på Stange i Hedmark tar de klimautfordringen ved hornene. Mer enn halvparten av klimagassene fra norsk landbruk kommer fra storfe som slipper ut avgasser - på godt norsk promper og raper. Foto: Hanne Marie Lenth Solbø, Morgenbladet (1. pris. Klasse: Klima og miljø)
Foto: Hanne Marie Lenth Solbø, Morgenbladet
Foto: Hanne Marie Lenth Solbø, Morgenbladet
Deilig er Jorden: Jul på rådhus og fylkeskommunale bygg. Jul på kontorer og industriområder. Avstanden mellom den idealiserte «nek- og dompap»-julen og virkeligheten er enorm. Foto: Helge Skodvin (2. pris. Klasse: Dokumentar Norge)

Klima og Miljø
1. pris: Hanne Marie Lenth Solbø, Morgenbladet                      
2. pris: Odin Jæger Frilans, VG                  
3. pris: Ørjan F. Ellingvåg Frilans / Dagens Næringsliv

Dokumentar Norge              
1. pris: Mirjam Stenevik                                    
2. pris: Helge Skodvin, Moment
3. pris: Martin Slottemo Lyngstad, Paragon

Dokumentar Utland
1. pris: Andrea Gjestvang, Panos Pictures
2. pris: Paul S. Amundsen
3. pris: Espen Rasmussen, VG

Da Sverige ble kastet ut i politisk kaos: Valgvaken til Sverigedemokratenes lokallag i Södertälje, sør for Stockholm. Natten da Sverigedemokratene gjorde et dårligere valg enn forventet, men samtidig satte Sverige på hold fordi ingen ville ha dem med inn i Riksdagen. Foto: Jan Johansen (2. pris. Klasse: Nyhet, utland)
Også i Sverige: Evig kjør. På raggerstevnet Wheels & Wings drømmer unge svensker seg tilbake til det bensinluktende 50-tallet. Foto: Knut Egil Wang (DN/Moment. 2. Pris. Åpen klasse).
No man is an island: Siden finanskrisen på 90-tallet har kvinneflukten fra den færøyske landsbygda til hovedstaden og ut av landet etterlatt samfunnet med en stor overvekt av menn. Foto: Andrea Gjestvang, Panos Pictures (1. pris. Klasse: Dokumentar utland).

Nyhetsvideo
1. pris: Lars Christian Økland, TV 2
2. pris: Torgeir Strandberg, Aftenposten
3. pris: Petter Berntsen, student, Oslomet
Hederlig omtale: Nicolai Delebekk, Dagbladet

Videoreportasje / dokumentar, kort (under 30 minutter)
1. pris: Jil Yngland og Anders Melchior, Aftenposten / Paragon
2. pris: Siv Johanne Seglem, Dagbladet
3. pris: Øyvind Elvsborg, Dagens Næringsliv

Svart sol: Følelsen av å være fanget i et indre kaos – i en eksistensiell krise –kan bare oppleves av en selv. Motsetningen mellom det ytre vi kan se og en persons indre tanker, er for stor til å begripe. Foto: Therese Alice Sanne (1. pris. Åpen klasse).
«Et forsøk på å prate om psykisk sykdom, som er utrolig vanskelig å visualisere. Subjektene har eierskap i sine egne bilder. Det er ikke fotografens tolkning», skriver juryen i begrunnelsen. Foto: Therese Alice Sanne
Fra serien "Svart Sol". Foto: Therese Alice Sanne


Videoreportasje / dokumentar, lang (over 30 minutter)
Ingen priser

Årets videojournalist
Julie Lunde Lillesæter, Differ Media

Årets fotojournalist
Paul S. Amundsen

Årets nykommer
Simen R. Ulvestad, Bilder Nordic                      

Årets bilde
Brian Cliff Olguin

Bosetterne: I 2018 feiret Israel 70 år. Siden de historiske maidagene i 1948, har israelerne ligget i konstant konflikt med sine arabiske naboer. Foto: Espen Rasmussen (VG. 3. pris. Klasse: Dokumentar utland)
Foto: Espen Rasmussen
Foto: Espen Rasmussen
Flom i Skjåk: Flere biler måtte stå stille da flommen på kort tid oversvømte området rundt Skjåk etter store nedbørsmengder. Foto: Odin Jæger (Frilans, VG. 1. pris. Klasse: Nyhet)